Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Οδηγός αγοράς: Ορειβατικά μποτάκια






Όταν θα έρθει η ώρα να διαλέξετε πεζοπορικά μποτάκια θα πρέπει να έχετε μερικά πράγματα στο μυαλό σας: Θέλετε τα μποτάκια να είναι όσο το δυνατόν πιο ελάφριά και άνετα, να κρατάνε τα πόδια σας ζεστά, στεγνά και προστατευμένα.

Ο σκοπός της χρήσης τους

Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Όπως περιγράψαμε στην ενότητα Τύποι και Είδη ορειβατικών παπουτσιών υπάρχουν καλά παπούτσια για συγκεκριμένους σκοπούς.
Η κατηγορία των παπουτσιών θα πρέπει να αυξάνεται σύμφωνα με αυτούς τους παράγοντες: Αναμενόμενες συνθήκες εδάφους και καιρού, προβλεπόμενη διάρκεια πεζοπορίας και βάρος φορτίου σακιδίου.

Το επίπεδο σας στην πεζοπορία

Ένας πιο έμπειρος ορειβάτης είναι σε θέση να επιλέξει πιό άνετα μποτάκια απο έναν αρχάριο ακόμα και αν σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο πράγμα κάτω απο τις ίδιες συνθήκες. Ειδικά εάν είστε νέοι στην πεζοπορία θα πρέπει να πάρετε μποτάκια που θα προσφέρουν πολύ καλή στήριξη στο πόδι σας μέχρι να συνηθίσει. Εάν σκοπεύετε να περάσετε σταδιακά σε πιό προχωρημένο επίπεδο πεζοπορίας τότε πάρτε μποτάκια που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό. Ωστόσο όμως δεν υπάρχουν μπότες που καλύπτουν όλα τα επίπεδα.

Η ποιότητα της πεζοπορικής μπότας

Η καλής ποιότητας μπότες ποτέ δεν θα σας αφήσουν όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να σπάσει η μπότα σας στη μέση μιας διαδρομής. Όταν θα έρθει η ώρα να κρίνετε διάφορες ποιότητες μεταξύ τους, κρίνετε βάσει των παρακάτω: Η μάρκα είναι ένα καλό σημάδι. Οι καλές μάρκες θέλουν να παραμείνουν με καλό όνομα στην αγορά, έτσι πρίν βγάλουν μια μπότα στην αγορά την ελέγχουν και την δοκιμάζουν κάτω απο δύσκολες συνθήκες ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ανθτεκτικότητα. Οι φτηνές μπότες απο άγνωστες μάρκες θα σας δώσουν απλά ένα εισητίριο για προβλήματα.
Εξετάστε την μπότα απο κοντά, ελέγξτε τις ραφές της, την ένωση της σόλας με το πάνω μέρος,την ακαμψία και την διαμόρφωση αυτού και εξετάστε και τα κορδόνια.

Πως πρέπει να κάτσει στο πόδι μας

Μόλις αποφασίσετετε τι είδους μπότες χρειάζεστε και έχετε ξεχωρίσει μερικές απο την αίσθηση σας οτι σας καλύπτει η ποιότητα τους ήρθε η στιγμή για το πιο σημαντικό βήμα: Το πως κάθεται και πως λειτουργεί η μπότα στο πόδι μας είναι το πιο σημαντικό κομάτι για να είμαστε σίγουροι οτι έχουμε επιλέξει αυτό που ταιριάζει στο πόδι μας ακριβώς. Η άνετη εφαρμογή της μπότας είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και εξαρτάται απο το πόδι μας, την εμπειρία μας στην πεζοπορία και στις προτιμήσεις μας.

Μπορούμε ωστόσο να δώσουμε μερικές βασικές συμβουλές:

Υπάρχει διαφορά στο μέγεθος και στο σχήμα του ποδιού μας όταν είναι πρωί που αυτό είναι ήρεμο και όταν είναι απόγευμα. Για να είστε σίγουροι για την αγορά σας δοκιμάστε τις μπότες τις απογευματινές ώρες και αφού έχετε κάνει 15-20 λεπτά μια βόλτα εκεί γύρω στο μαγαζί. Ακούγεται υπερβολικό αλλά όντως υπάρχει διαφορά στο πόδι.
Στην πρόβα της μπότας φορέστε τις κάλτσες που σκοπεύετε να βάλετε στην πεζοπορία. Μη σκεφτείτε οτι η κάλτσα δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, μπορεί!
Σε γενικές γραμμές ψάχνετε η εφαρμογή της μπότας να προσφέρει αξιοσημείωτη στήριξη στο πόδι και στους αστραγάλους αλλά όχι να νιώθετε πίεση.
Βγάλτε την σόλα απο τη μπότα και βάλτε την στο πόδι σας, εξετάστε αν η γραμμή της ταιριάζει στο πόδι.

Προβάρετε τις μπότες που έχετε επιλέξει σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα:


  • Βάλτε τα πόδια σας μέσα στις μπότες με τα κορδόνια λυμένα. Σηκωθείτε όρθιοι και σπρώξτε τα πόδια σας μέσα στα παπούτσια σας προς τα εμπρός. Δείτε αν χωράει το δάχτυλο του χεριού σας στο πίσω μέρος της μπότας. Κάντε το αυτό και στα δύο μποτάκια.
  • Τώρα καθήστε και δέστε τα μποτάκια.
  • Σηκωθείτε και περπατήστε λίγο.
  • Σιγουρευτείτε οτι τα δάχτυλα των ποδιών δεν ακουμπάνε στο μπροστινό μέρος της μπότας, εάν ακουμπάνε τότε η μπότα δεν σας κάνει και δείτε το αμέσως μεγαλύτερο νούμερο.
  • Σιγουρευτείτε οτι τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν ακουμπάνε στο πάνω μέρος της μπότας, εάν ακουμπάνε τότε η μπότα δεν σας κάνει και δείτε το αμέσως μεγαλύτερο νούμερο.
  • Καθώς θα περπατάτε η φτέρνα σας θα πρέπει να συμβαδίζει απόλυτα με τη φτέρνα της μπότας, εάν νιώθετε οτι δεν το πίσω μέρος της μπότας δεν κρατάει απόλυτα τη φτέρνα σας τότε η μπότα είναι μεγαλύτερο νούμερο ή δεν είναι συμβατή με το καλούπι του ποδιού σας.



Μάρκες και μεγέθη

Κάθε μάρκα έχει το δικό της ορισμό για το "κανονικό" πόδι και κάθε μία απευθύνεται σε διαφορετικά σχήματα ποδιού αλλά και σε πλάτος ποδιού. Άμα γνωρίζετε το πόδι σας θα πρέπει να πείτε στον πωλητή εάν ζητάτε φαρδιά ή στενή μπότα ώστε αυτός να σας βοηθήσει με αντίχτοιχες μάρκες.

Αγνοήστε το νούμερο του μεγέθους

Μη δίνετε σημασία στο νούμερο της μπότας που δοκιμάζετε. Το νούμερο της ορειβατικης μπότας πιθανόν να διαφέρει με αυτό των κοινών σας παπουτσιών οπότε μην ανησυχήσετε εάν εάν υπάρχει διαφορά σε αυτό, Ακόμα και οι ορειβατικές μπότες του ίδιου νούμερου μπορεί να διαφέρουν στο μέγεθος απο μάρκα σε μάρκα. Επικεντρωθείτε στην αίσθηση που σας δίνει η μπότα και πως ταιριάζει στο πόδι σας.

Το σχήμα του ποδιού
Εάν το πόδι σας είναι "παράξενο όπου για παράδειγμα τα δάχτυλα είναι δυσανάλογα με το υπόλοιπο πόδι ή εάν το πόδι σας έχει ασυνήθιστο σχήμα τότε θα πρέπει απλά να αγοράσετε τα μποτάκια που σας ταιριάζουν καλύτερα. Αντισταθμείστε αυτές τις δυσαναλογίες του ποδιού με ειδικές κάλτσες ή και ειδικές σόλες.

ΠΗΓΗ: snowguide.gr